Грушко: Украйна и Грузия в НАТО значи катастрофа 29.07 | 15:14

Присъединяването на Киев към военния съюз ще създаде напрежение в международните отношения

От Кристиан Костурков

Разширяването на НАТО чрез включването на Украйна и Грузия във военния съюз ще предизвика катастрофални последици. Освен това тези последици ще се стоварят не само върху Украйна, но и върху самата Европа. Такова мнение изрази постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко пред LifeNews.ru.

Всякакви политически интриги около въпроса за включването в Североатлантическия пакт на бивши съветски републики са пълни с подводни камъни и ще доведат до дълбоки геополитически последствия за целия континент, смята той.

Според думите му политиците и чиновниците в Брюксел и останалите европейски столици са запознати с опасностите и разбират целия риск от политическата игра, която определени сили продължават да разиграват. Всичко това, на първо място, включва катастрофални последствия за самата Украйна. Влизането на Киев в НАТО ще раздели Европейския съюз, а също и украинското общество и ще създаде невероятно напрежение в международните отношения, смята Грушко.

Ролята на военния съюз във вътрешноукраинския конфликт може да се характеризира само с един епитет - "деструктивна". НАТО не играе ролята на сила, способна да разреши кризата по мирен път. Брюксел създава илюзия за толерантност, което е крайно опасно за сигурността на континента, казва още Грушко.

Водещи