Гръцките острови останаха без храна и вода 24.10 | 15:51

Стачните действия на пристанищните работници засегнаха жителите на островите

От Олга Андреева

Продължаващите стачки в южната ни съседка, които блокираха морските превози, поставиха на изпитание десетки острови, които търпят липси на вода и храна.

Тъй като повечето острови не разполагат с питейна вода, разчитат на доставките от континенталната част на страната.

Заради стачните действия на пристанищните работници срещу мерките за икономии в страната, по пристанищата остават закотвени кораби и фериботи, а в очакване са десетки камиони с бързоразвалящи се стоки и стоки от първа необходимост, съобщи в. "Етнос".

Най-сериозни са проблемите на остров Крит, на Додеканезите, Цикладите, на островите в северната част на Егейско море, както и на остров Керкира (Корфу), чиято морска връзка с пристанището Игуменица (Континентална Гърция) е прекъсната.

Жителите на островите стават свидетели как рафтовете в супермаркетите се изпразват с всеки изминал ден. Най-сериозен недостиг има при млечните продукти, храните и горивата. Бензиностанциите вече съобщават за полуизчерпани наличности.

Плановете са стачката да продължи със сигурност и утре, а след това ще бъде взето решение за продължаването ѝ. Ако стачката продължи и след вторник, голяма част от храните ще се развалят и ще трябва да бъдат хвърлени, предупредиха от асоциацията на земеделските сдружения в Ираклио.

Водещи

Най-четени