Протестите в Гърция продължават с нова сила 20.10 | 10:50

Народът е единен в бунта си срещу антисоциалните мерки, готвени от кабинета

От Олга Андреева

След вчерашния ден на рекордно масово недоволство в Гърция, днес гърците продължават със стачките и протестите срещу готвените нови мерки за затягане на коланите от кабинета и по-конкретно срещу законопроекта, който предстои да бъде гласуван днес в парламента.

Вчера той беше одобрен на първо четене от всички 154 депутати на управляващата социалистическа партия ПАСОК, въпреки силните разногласия във вътрешността на партията.

Законопроектът, който в най-общи линии предвижда строги икономии чрез намаляване на заплатите и увеличаване на данъците, за да отговори на изискванията за отпускане на следващия транш от спасителния заем, предстои да бъде гласуван окончателно днес.

Заседанието на Министерски съвет за почва в 14 часа, като в рамките му министърът на финансите Евангелос Венизелос ще информира правителствените кадри за икономическата ситуация в страната преди срещата на върха на 23 октомври, посочва "Нафтемборики".

Кабинетът предупреждава, че, ако не бъде приет законопроектът преди срещата в неделя, почти сигурно е, че поредният транш от спасителния заем за Гърция ще бъде отказан и страната ще бъде изправена пред реалната опасност от дефолт.

Именно гласуването на силно антисоциалния законопроект предполага ексалиране на народното недоволство днес. Протестни демонстрации обхванаха вчера множество градове в Гърция, а в Атина пред парламента се събра впечатляващо множество от над 100 000 протестиращи. Стигна се до сблъсъци и използването на сълзотворен газ от полицията.

И днес парламентът ще остане под обсадата на "възмутените". В 11 часа започва митингът на двата основни синдиката - Конфедерацията на труда (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители АДЕДИ.

От рано сутринта вече се събират тълпи от недоволни граждани на площада пред парламента, улиците в центъра на Атина са блокирани, отбелязва news.in.gr. Жива картина към протестните демонстрации в Атина може да бъде видяна тук

От вчера държавният и частния сектор в страната са в 48-часова стачка. На практика цялата страна е парализирана – не работят служителите в държавната и общинска администрация, лекари, учители, университетски преподаватели, митничари, данъчни служители, адвокати, банкови служители, работещите в пощите, докерите, шофьорите на градския транспорт, на цистерни, на таксита.

Въпреки стачката в транспорта, част от градския транспорт в столицата ще се движи на интервали, за да осигури подкрепа на стачкуващите. 

Водещи

Най-четени