Гръцкият парламент каза "да" на реформите на Ципрас! Гърците излязоха на протест 11.07 | 09:55

Атина очакват нова спасителна програма

От iNews.bg

Над 8000 души протестираха в Атина, недалеч от площад "Синтагма" в петък вечер с искане премиерът Алексис Ципрас да не погазва вота им "против" предложенията на международните кредитори на референдума от миналата неделя.

Протестът се състоя по време на дебатите в парламента по новото споразумение с Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия.

Множеството носеше плакати с надписи: "Никакви други меморандуми!", "Гърция не е колония!", "СИРИЗА подкрепя капитализма".

В нощта срещу петък гръцките депутати одобриха плана на Ципрас, предложен на международните кредитори, които предвиждат бюджетни съкращения и данъчни увеличения. Именно тези мерки бяха отхвърлени от народа на референдума миналата седмица.

Депутатите упълномощиха кабинета на Алексис Ципрас да проведе преговори за сключването на споразумение за трета спасителна програма за следващите 36 месеца.

Предложенията бяха приети с гласовете на 251 депутати, 32 гласуваха против – от тях двама бяха от СИРИЗА. Осем народни представители – също от управляващата партия, се въздържаха.

След завършването на преговорите с международните партньори на Атина текстът на споразумението ще бъде отново представен за обсъждане в парламента, за да получи одобрението на депутатите и да се превърне в официален закон на страната.

"На референдума, проведен на 5 юли, получихме мандат за постигането на по-добро споразумение от ултиматума на Еврогрупата, но не и мандат за напускането на Еврозоната", подчерта в хода на пленарното заседание министър-председателят Ципрас.

Той все пак призна, че в предложенията на ЕС за провеждане на реформи срещу отпускането на нов спасителен заем за икономиката на страната има редица положения, които не съвпадат с програмата на управляващата партия СИРИЗА.

Новият финансов министър Евклидис Цакалотос заяви, че правителството иска одобрението на парламента, "за да засили позицията за преговори на страната и да се постигнат по-добри условия".

Въпреки опозицията у дома, Ципрас се съгласи на исканията за орязване на пенсиите, вдигане на данъците и приватизация.

 

Международните кредитори смятат, че предложенията за реформи на страната са достатъчно добри, за да станат основа на нов спасителен план за стойност 74 млрд. евро, твърди източник от ЕС.

Водещи

Най-четени