Гърция вече има кабинет 20.06 | 15:00

Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица си стиснаха ръцете

От Олга Андреева

След тридневни преговори, точно колкото дава конституцията на партията с най-голям изборен резултат, Гърция се сдоби с правителство, в което ще участват ПАСОК, Нова демокрация и Демократичната левица.

Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос заяви след приключилата преди минути среща с бъдещите коалиционни партньори, че Гърция вече има правителство и именно това послание ще бъде изпратено на утрешната среща на Еврогруп от финансовия министър в оставка Георгиос Заняс.

Още вчера стана ясно, че Гърция върви към постигане на споразумение за съвместно управление, след като ПАСОК увери, че ще подкрепи Нова демокрация с цел оставането на Гърция в еврозоната, а късно вечерта лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис заяви, че партията му ще гласува вот на доверие на правителство на сътрудничеството, сформирано на базата на програмни ангажименти.

Тази вечер остава да бъдат доуточнени въпроси, свързани с участието на конкретни представители на партиите в бъдещия кабинет, посочва в. "Етнос".

В 16 часа днес лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас ще се срещне с президента Каролос Папуляс, за да му съобщи, че е успял в рамките на тридневния проучвателен мандат да сформира правителство и за да получи от президента срок за полагане на клетва на новия кабинет.

Според телевизия "Мега" Самарас ще положи клетва като премиер на Гърция днес в 18:30 часа. 

Междувременно Венизелос изрази съжаление, че втората по изборни резултати партия "Сириза" не желае да участва в националната група за преговори, която ще има за цел предоговаряне на някои от условията по кредитните споразумения. Първата решителна битка в тази насока предстои на срещата на върха на 28 юни.

Водещи