Тройна коалиция с премиер Самарас се оформя в Гърция 19.06 | 16:57

В бъдещата национална група за преговори обаче трябва да участват повече партии

От Олга Андреева

Съвсем близо до постигането на тройна коалиция с премиер Андонис Самарас се намират Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица след днешните срещи за съставяне на правителство, съобщи гръцкият вестник "Етнос".

На сутрешната си среща лидерите на Демократичната левица и ПАСОК Фотис Кувелис и Евангелос Венизелос изразиха увереност, че преговорите за сформиране на кабинет ще стигнат до положителен изход, но все пак едва ли ще бъде днес, но със сигурност до края на седмицата.

"Гърция трябва да се сдобие с правителство", заяви Кувелис след срещата. "Правителство с конкретни политики, както вътре в страната, така и навън. Необходимо е да се проведат преговори, за да можем да се освободим от някои неизгодни условия на меморандума.

Програмното споразумение е от ключово значение за съставянето на кабинета. Смятам, че процедурите се ускоряват. Най-късно до края на седмицата очаквам да постигнем съвпадение в програмните позиции и относно надеждността на фигурите в бъдещото правителство."

Що се отнася до бъдещия премиер, става ясно, че нито ПАСОК, нито Демократичната левица са изразили несъгласие това да бъде лидерът на Нова демокрация, Андонис Самарас, каквато е политическата практика.

Лидерът на социалистите пък настоя да бъде сформирана национална група за преговори по меморандума, в която да участват представители на различни партии.

Нейната цел ще бъде преразглеждане на неизгодните условия по кредитните споразумения на страната. "Тоест условия, които ни бяха наложени, против нашето желание, по редица точки, още в първата фаза на преговорите", уточни Венизелос.

Водещи

Най-четени