Гърция може да получи отсрочка за реформите си 14.09 | 16:41

Сигнали за това дават МВФ и френският финансов министър

От Ралица Стоянова

Гърция може да получи повече време за прилагане на програмата за строги икономии, поставена като условия от международните кредитори. За това загатнаха изявленията от страна на френския финансов министър Пиер Московиси и Международния валутен фонд (МВФ), информира Iconomic Times.

Московиси предложи възможността за предоставяне на известна гъвкавост на Гърция след срещата си с гръцкия министър-председател Андонис Самарас, пише Econ.bg.

Същевременно от Международния валутен фонд заявиха, че "има добри аргументи" за удължаване на периода, в който Гърция трябва да приложи фискалните си реформи. Според институцията подобна отсрочка ще зависи от способността за финансиране на балканската държава.

В момента балканската държава се стреми да получи отсрочка за въвеждане на строгите бюджетни икономии, свързани с получаването на спасителната помощ от кредиторите. Преди известно Самарас заяви, страната се нуждае от "глътка въздух".

От своя страна кредиторите от Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд и Европейския съюз искат да видят конкретен прогрес с обещаните структурни реформи, включително в сферата на приватизацията, където се забавят.  

Водещи