Гърция остана напълно парализирана за 24 часа 28.11 | 15:46

Икономиката на държавата продължава да бъде в колапс

От Теодора Кокаланова

24-часова национална стачка парализира вчера (27 ноември) Гърция по призива на двата основни синдиката. Бяха отменени стотици международни и вътрешни полети, не се движеха кораби, влакове и по-голямата част от градския транспорт. Магазини, банки и офиси на държавни учреждения не отвориха врати, а болниците приемаха само спешни случаи. Училищата също останаха затворени.

С червени знамена и призиви за оставка заради икономическата политика на правителството гърците излязоха в столицата Атина, Солун, Патра и по островите до Крит. Депутати от опозицията също бяха сред стачниците. В същото време Гърция не успя да постигне споразумение в Париж с кредиторите си от ЕС и МВФ за излизането ѝ от спасителната програма на стойност 240 милиарда евро. 

Десетки хиляди души протестираха в гръцката столица срещу мерките за икономии, наложени в рамките на спасителното споразумение на Гърция с международните й кредитори. Хиляди се събраха на протестно шествие и в северния град Солун.

24-часовата стачка се проведе под лозунга "Реагираме на всяка мярка от кредитното споразумение, подценяваща нашия живот". Гърция зависи от милиарди евро в международни спасителни планове от 2010 г. В замяна няколко поредни правителства трябваше да наложат големи орязвания на разходите и увеличаване на данъците в опит да реформират икономиката.

Напредъкът на страната в реформите се следи изкъсо от международните инспектори от Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка. Приключването на най-новия кръг преговори беше отложено заради несъгласия по серия въпроси, включително за това дали Гърция ще бъде изправена пред бюджетна дупка догодина, предаде БТА.

Водещи

Най-четени