Гърция посреща бедна Коледа 20.12 | 11:13

Празничното пазаруване отбелязва спад от 30-40%

От Ралица Стоянова

Гърците ще изкарат една по-евтина и по-бедна Коледа, пишат вестниците днес.

Празничното пазаруване отбелязва спад от 30-40 на сто, а домакинствата се ограничават да купуват само най-необходимото, пише "Вестник на редакторите". Данните за Гърция показват, че коледният оборот е паднал с 65,3 на сто от 2008 г., което връща страната на нивото от 1960 г, пише БТА.

Според информация на в. "Елефтерос типос" търговският оборот за празниците през тази година ще падне до 7,6 милиарда евро от 21,9 милиарда евро през 2008 г. Солунският в. "Македония" отбелязва, че трапезата за празника ще струва 151,56 евро, което е по-малко в сравнение с миналата година, когато цената ѝ е била 158, 93 евро. Намалението се дължи на поевтиняване на свинското месо и на зеленчуците.

Вестник "Та неа" посочва, че президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги е направил коледен подарък на Гърция с решението си банката да приема гръцки държавни облигации като гаранция за отпускане на кредити за търговските банки.

В. "Катимерини" коментира решението на Драги като поредното положително послание, след като във вторник международната рейтингова агенция Standard & Poor's увеличи с шест степени рейтинга на страната. Като следствие от действията на ЕЦБ се очаква намаляване на лихвите на кредитите към компании и домакинства в Гърция, отбелязва вестникът.

По-важното е, че се изпраща послание към пазарите, че европейските институции вече вярват на Атина, пише "Катимерини". Решителността на еврозоната по отношение на гръцкия проблем е окуражаваща, смятат от рейтинговата агенция Fitch, пише в. "Имерисия". Според агенцията опасността за излизане на Гърция от зоната на еврото се е отдалечила.

Водещи

Най-четени