Гърция се провали в опита да сформира кабинет 15.05 | 16:47

Нови избори ще има, стана ясно след последната среща на гръцките партийни лидери

От Ивайло Ачев

Гърция ще проведе нови парламентарни избори, стана ясно след като и днешните преговори за съставяне на правителство се провалиха, съобщава The Telegraph.

Съобщението за провала на разговорите беше оповестено от лидера на "Независимите гърци" Панос Каменос и водача на ПАСОК Евангелос Венизелос и потвърдено от гръцкия президент Каролос Папуляс.

На днешните разговори бяха поканени пет партии – Нова демокрация, Сириза, ПАСОК, ККЕ и "Независимите гърци". Гръцките комунисти (ККЕ) обаче отказаха да присъстват на срещата.

От девет дни насам гръцките партии се мъчат да формират кабинет, но в крайна сметка различията им се оказаха твърде големи. Основната тема, по която така и не беше постигнат компромис, е дали Гърция да изпълнява ангажиментите, поети пред ЕС и МВФ с взимането на втория спасителен заем от 130 млрд. евро.

Засега не е ясна точната дата на новите парламентарни избори, но е сигурно, че те ще се проведат през юни. Дотогава начело на държавата ще има служебен кабинет.

Новината за провала на преговорите доведе до срив на еврото на валутните пазари. За десетина минути единната валута се срина - от 1,2850 до 1,2770 долара за евро.

Водещи

Най-четени