Опит за сформиране на кабинет на личностите в Гърция 15.05 | 09:39

Днес предстои решаваща среща на партийните лидери с президента

От Олга Андреева

Продължават усилията за сформиране на кабинет в Гърция след изборите от 6 май, които не дадоха мнозинство за самостоятелно управление на нито една партия. След като бяха изчерпани проучвателните мандати, сега е ред президентът Каролос Папуляс да покаже доколко и кои може да обедини в един коалиционен кабинет.

Напрегнатите срещи и разговори от последните дни днес очакват кулминацията си в заседание в 14 часа на всички парламентарно представени (по силата на изборните резултати) политически лидери, с изключение на неонацистката "Златна зора”.

Предложението на гръцкия президент е за сформиране на правителство на личностите, което да има мандат от 18 месеца.

Късно снощи от комунистическата партия ККЕ обявиха, че нямат да участват в днешната среща, тъй като не подкрепят идеята за кабинет на базата на личности. От Демократичната левица също не одобриха предложението. Засега ПАСОК и Нова демокрация изразяват принципна подкрепа, но социалистите настояват коалицията на радикалната левица "Сириза” също да участва, а демократите искат първо да бъдат посочени политическите лица, които ще влязат в новия кабинет, а след това технократите.

Потвърждение за участието си в решаващата среща днес са дали Андонис Самарас, Алексис Ципрас, Евангелос Венизелос и Панос Каменос, посочва "Навтемборики”.

Час по-рано президентът ще се срещне насаме с лидера на Независимите гърци Панос Каменос, около когото вчера избухна скандал заради изтекъл в медиите документ, в който партията поставя определени условия за участето си в бъдещ кабинет. Каменос отрече пулично съществуването на такъв документ.

Междувременно събитията в Гърция се следят зорко и напрегнато, както от ЕС, така и от международните пазари. Все повече са експертните мнения, че страната е на дни от излизането си от еврозоната, а от Еврогрупата, след вчерашното си заседание, заявиха, че никой не иска Гърция да излезе от еврозоната.

Водещи

Най-четени