Дамаск атакува твърдо град Хама 31.07 | 15:25

След близо един месец обсада, правителствените войски атакуват

От Елена Коцева

Сирийската армия щурмува с танкове град Хама днес призори. Най-малко 45 жители са убити, десетки са ранени, съобщи Ройтерс, като се позовава на лекар от местна болница.

Щурмът е започнал след едномесечна обсада на града, където станаха масови демонстрации срещу режима на президента Башар ал Асад.

Освен това за още загинали се съобщава при военни стълкновения в района на град Дейр аз Заур, източната част на Сирия. Също така се явяват информации и за десетки ранени в южния град Харак.

Лоялните сили на Башар Асад се намират около Хама вече няколко седмици, но до този момент не са щурмували централната част на града и се ограничаваха само с арести в крайните квартали и то без насилие.

Хама е един от най-големите градове на Сирия с население над 600 000. Градът е и един от центровете на антиправителствените протести

На 8 юли градът бе посетен от представители на дипломатическите мисии на САЩ и Франция, които след това бяха обвинени от официален Дамаск, във вмешателство във вътрешните работи на страната, а привърженици на Асад нападнаха американското и френското посолство в Дамаск.

Сирия е разтърсвана от протести с искания аз оставката на Башар Асад от края на март месец тази година, като в зимните месеци протестите бяха спорадични.

По данни на правозащитни организации в страната са загинали най-малко 500 души, неизвестен брой се намират в арестите.

Водещи

Най-четени