Европейските депутати настояха за резолюция на ООН за Сирия 07.07 | 15:52

Да бъде изграден хуманитарен коридор на турско-сирийската граница, иска ЕП

От iNews.bg

Между Сирия и Турция трябва да бъде обусловен хуманитарен коридор за бежанци и Съвета за сигурност на ООН трябва да осъди сирийския "засилващ бруталността си" режим. Това заявиха европейските депутати по време на днешната пленарна сесия на ЕП в Страсбург.

Депутатите настояха също и страните от ЕС да размразят някои от активите на либийската опозиция, за да може да да бъде оказана спешна помощ на страната.

Тези искания са записани в резолюция, посветена на "Арабската пролет". С нея депутатите изказаха своите виждания относно конфликтите в Сирия, Либия, Йемен и Бахрейн. По време на обсъжданията за подготовката на този документ в сряда (6 юли) в ЕП присъстваше и Катрин Аштън, Върховният представител по външна политика на ЕС. Тогава представителите на всички политически групи единодушно осъдиха актовете на насилие от страна на режима в Сирия.

По данни на Червения кръст над 12 хил. бежанци са преминали през турски-сирийската граница. Още 17 хил. чакат своя ред. По тази причина и депутатите поискаха изграждането на хуманитарен коридор в този регион.

Депутатите настояха още и властите в Сирия да проверят сигналите за арести и тормоз над деца и да пуснат представители на международните медии да проверят твърдението, че въоръжени екстремисти първи откриват огън срещу силите на властта. Така Сирия оправдава своите действия.

Водещи

Най-четени