Дания гласува законопроект за изземане на ценностите на мигрантите 26.01 | 10:05

Копенхаген настоява, че са необходими нови закони за спиране на потока от бежанци

От iNews.bg

Датският парламент ще гласува спорното предложение да се конфискуват ценностите на търсещите убежище и така да бъдат платени техните разходи, съобщи BBC. Предложението предизвика остри критики в страната и чужбина, след като беше обявено по-рано този месец.

Датските власти настояват, че политиката изравнява мигрантите с безработните датчани, които трябва да продават активите си над определено ниво, за да претендират за помощи. С широка многопартийна подкрепа, законопроектът изглежда готов да премине в закон.

 Правителството ще гласува и друго спорно предложение – за забавяне на събирането на семействата на бежанците и мигрантите в опит да ги обезкуражи да пристигат в страната.

Копенхаген настоява, че са необходими нови закони за спиране на потока от бежанци, въпреки че Дания и Швеция наскоро затегнаха контрола по границите си.

Дания не е единствената страна, която иска бежанците да си плащат за убежище. Пристигащите в Швейцария бежанци трябва да предадат на властите всякаква собственост на стойност над 1000 швейцарски франка, за да помогнат за финансиране на издръжката си.

Представител на организацията за подпомагане на бежанци "Schweizerische Flüchtlingshilfe" определи това като "недостойно" и каза, че разпоредбите трябва да се променят.

Швейцарските миграционни власти оправдаха мярката, като посочиха, че законът призовава кандидатите за убежище и бежанците да допринасят, когато е възможно, за покриване на разходите за обработването на техните заявления и осигуряваната им социална подкрепа.

"Ако някой си тръгне доброволно до седем месеца, той може да си получи обратно парите. В противен случай парите покриват направените за съответния човек разходи", каза говорителка на Държавния секретариат за миграция.

 

 

 

 

Водещи

Най-четени