Два ядрени реактора в Япония работят без лиценз 06.07 | 11:20

Реакторите са пуснати дни преди бедствията от 11 март и продължават да работят

От Ивайло Ачев

Японските оператори Kansai Electric Power и Hokkaido Electric Power управляват два ядрени реактора в Япония без да имат одобрение от Японската агенция по ядрена и промишлена безопасност (NISA), пише агенция "Блумбърг".

Според информацията единият реактор се намира в централата "Охи", която се управлява от Kansai. Другият реактор в центалата "Томари". И двата реактора са били пуснати пробно дни преди бедствията от 11 март тази година, а в момента реакторът в "Охи" работи на пълна мощност.

"Необичайно е реактори да работят вече четири месеца на пробна база, но няма нищо незаконно", твърди Томохиро Савада, заместник директор в NISA. Той добави, че одобрението за двата реактора не е дадено защото Kansai Electric Power и Hokkaido Electric Power все още не са подали молби до NISA.

И двата реактора подават ток към японската електропреносна система. Те работят според очакванията, каза още Савада.

Междувременно Токио обяви, че ще проведе тестове за безопасност на всички свои АЕЦ. Проверката е втора след тази от 18 юни, която показа, че всички японски ядрени централи са взели мерки да не се повтори бедствието с АЕЦ "Фукушима".

Водещи

Най-четени