Япония ще проведе стрес тестове на всичките си ядрени централи 06.07 | 08:12

След бедствието от 11 март от общо 54 ядрени реактора в Япония в момента работят само 19

От Андриян Георгиев

Правителството на Япония планира да проведе стрес тестове на всички ядрени реактори в страната, съобщи министърът на икономиката, търговията и промишлеността Банри Кайеда, цитиран от световните агенции.

Властите смятат да организират широкомащабна проверка на ядрените централи и да оценят степента на риск за тях в случай на силно земетресение и цунами като тези, които причиниха аварията в АЕЦ "Фукушима-1". 

Безопасността на японските реактори вече бе проверена в седмиците след ядрената катастрофа от 11 март по заповед на премиера Наото Кан.

"Нужно е да повишим увереността на жителите в районите в близост до централите, че те са безопасни", заяви Кайеда. 

Министърът увери, че ще вземе мерки да няма проблеми с електроснабдяването.

Никой от спрените за поддръжка реактори след бедствието от 11 март не е възобновил работа заради  обществената тревога за сигурността на инсталациите. Затова от общо 54 ядрени реактора в Япония в момента работят само 19. 

Преди катастрофата ядрената енергия даваше близо 30% от общото количество електроенергия на Япония.

Заради спада в  производството на електроенергия властите наредиха на предприятията и администрациите да намалят с 15% потреблението си на електричество в районите на столицата Токио и на Тохоку (Североизточна Япония). В противен случай  натоварването на мрежата би довело до прекъсвания на електроподаването. Нареждането важи за цялото лято, което е пиков период на потребление на електроенергия заради ползването на климатици. 

Водещи

Най-четени