Двама от терористите в Алжир са били канандци 21.01 | 17:17

Общият брой на загиналите хора достигна 80

От Владислав Рашков

Двама от терористите, взели участие в отвличането на заложници в Алжир, са били от канандски произход, съобщи Reuters.

След като приключи кризата, броят на убитите достигна 80.

По-късно днес алжирският премиер Абделмалек Села трябва да даде подробности за станалото в базата в Аменас, която отне живота на американци, британци, французи, японци, норвежци, филипинци и румънци.

Много подробности остават неизвестни от началото на атаката на екстремистите. Според местен вестник те са пристигнали в газоразпределителната станция с кола пребоядисана в цветовете на държавната петролна компания Sonatrach. Предполага се, че оръжията са стигнали в страната от съседна Либия след свалянето на Муамар Кадафи от власт.

Засега отговорност за станалото пов Мохтар Белмохтар от името на Ал Кайда. Сред всички загинали чужденци най-много са японци – девет души. 

Кризата в газовата станция се разрасна, дни след като Франция предприе военна офанзива срещу съседна Мали, където ислямисти заплашиха легитимната власт в страната.

Това предизвика заплахите на терористите, които се заканиха, че ще отмъстят. Въпреки това френските войски, заедно с още войници от съседни африкански държави, успяха да изтласкат ислямисти от Кона и Диабали.



Най-четени