Две трети от неграмотните хора по света са жени 26.05 | 20:25

Ген. директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова постави началото на Световно партньорство за образованието на жените

От Кремена Бедерева

Две трети от неграмотните хора по света са жени, предупреди генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, поставяйки в Париж началото на инициативата Световно партньорство в подкрепа на образованието на момичетата и жените, предаде Франс прес.

"По-малко от 40 процента от страните в света предоставят на момичетата и момчетата равен достъп до образованието. Жените представляват все още две трети от 796-те милиона неграмотни възрастни хора по света", заяви Бокова.

На церемонията по обявяването на инициативата присъстваха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и американският държавен секретар Хилари Клинтън.

Световното партньорство в подкрепа на образованието на момичетата и на жените приобщава и частния сектор в борбата с неграмотността по света.

Партньорството ще се съсредоточи върху две слаби места в системата за образованието на жените - средното образование и ограмотяването на възрастните, посочи още Бокова, допълва БТА.

Тя обяви създаването на група на високо равнище, която ще запознае повече хора по света с проблемите, произтичащи от тези две слаби места.

Генералният секретар на ЮНЕСКО заяви, че образованието на жените и на момичетата е приоритет за нейната организация, както и неин личен приоритет.

Бан Ки-мун подчерта, че в световен мащаб момичетата по-често от момчетата не постъпват в начални училища.

Водещи

Най-четени