Двойно е била радиацията от АЕЦ "Фукушима" 07.06 | 13:09

Йод-131 в ниво 770 000 терабекерела е изхвърлен в атмосферата

От Елена Коцева

В първата седмица след земетресението и последвалото го цунами на 11 март от японската централа "Фукушима-1" е имало действително два пъти повече радиация, отколкото се е предполагало до момента.

Агенцията по ядрена безопасност на Япония обяви, че след като цунамите изведе извън строя системата по охлаждане на реакторите на АЕЦ-ца, в атмосферата са били изхвърлени еквивалент на йод-131 в ниво 770 000 терабекерела. Това е принципно 15% от изхвърленото в атмосферата след аварията в"Чернобил" през 1986 година.

На 12 април същата агенция съобщи за ниво 370 терабекерела.

Докладът ще бъде представен на откриващата се на 20 юни във Виена министерска конференция на страните, членуващи в МААЕ.

Коригирането на данните за нивото на радиация е резултат на нови данни за състоянието на трите аварирали реактора на станцията, където е регистрирано разтапяне на ядреното гориво.

По новите оценки на 3-ия час след мощното земетресение на 11 март е започнало разрушаване на горивните касети  в 1-ви реактор, което след това е станало и в другите два реактора.

Разтапянето на ядреното гориво е довело до пробив в защитните корпуси на 11 и 14 март. В енергоблоковете е имало също взривове на водород. Всичко това е довело до мощно изхвърляне на радиация, която е заразила зоната на станцията.

Изтичането на радиация от "Фукушима" продължава и до този момент. Компанията-оператор TEPCO разчита, че окончателно ще е мога да се пребори с аварията едва през януари 2012 година, но много експерти се опасяват, че тези срокове не са реалистични.

Водещи

Най-четени