Делта вариантът двойно по-опасен за неваксинираните 28.08 | 17:39

От жизненоважно значение е тези, които не са получили две дози ваксина, да го направят възможно най-скоро

От iNews

Хората, особено неваксинираните, които се заразяват с вариант Делта на коронавируса, са с два пъти по-голям риск да бъдат хоспитализирани от тези, които са били заразени с Алфа варианта, който за първи път бе открит в Британия, показва проучване, съобщава "Ройтерс".

Изследователите са разгледали повече от 43 000 случая в Англия между март и май, като техните констатации са публикувани в медицинското списание The Lancet Infectious Diseases.

Tри четвърти от случаите на коронавирус в проучването са хора, които са неваксинирани, само 1,8% са тези, които са получили и двете ваксинации.

Д-р Гавин Дабрера, един от водещите автори на изследването и консултант епидемиолог в Националната служба по заразни болести, Public Health England, заяви: "Това проучване потвърждава предишни констатации, че хората, заразени с Делта, са значително по-застрашени да се нуждаят от хоспитализация, отколкото тези с Алфа, въпреки че повечето случаи са на неваксинирани."

"Вече знаем, че ваксинацията предлага отлична защита срещу Делта и тъй като този вариант представлява над 98% от случаите на Covid-19 във Великобритания, от жизненоважно значение е тези, които не са получили две дози ваксина, да го направят възможно най-скоро".

"Все още е важно, ако имате симптоми на Covid-19, останете вкъщи и направете PCR тест възможно най-скоро."

Авторите казват, че проучванията показват връзка между ваксинацията и превенцията на тежко заболяване от коронавирус.

Данните от правителството на Обединеното кралство показват, че 88,2% от хората на възраст над 16 години са поне с една доза ваксина.

Д-р Ан Пресанис, един от водещите автори на изследването и старши статистик в звеното за биостатистика на MRC, Университета в Кеймбридж, каза: "Нашият анализ подчертава, че при липса на ваксинация всяка епидемия с Делта ще предизвика по-голяма тежест върху здравеопазването, отколкото епидемията от Алфа".

"Получаването на пълна ваксинация е от решаващо значение за намаляване на риска от симптоматична инфекция с Делта на първо място и, което е важно, за намаляване на риска пациента с Делта да се окаже с тежко заболяване и постъпване в болница."

 

 

Водещи

Най-четени