Демонстранти пробиха барикадите на двореца в Кайро 07.12 | 20:53

Хиляди се събраха пред президентския дворец на протест срещу Мохамед Морси

От Диана Цветкова

Протестиращи опозиционери в Египет пробиха барикадите, издигнати като мярка за сигурност пред президентския дворец в столицата Кайро, съобщи BBC.

Хиляди демонстранти са се събрали около двореца, принуждавайки елитната президентска гвардия да изостави позициите си и да напусне района около него. Гвардията охранява основните входове към резиденцията.

В някои сектори протестиращите са пред стените на зданието, като засега не се съобщава демонстрантите да правят опити да влязат в него.

Протестиращи са се качили върху танковете на сирийската армия, които също охраняват двореца, и развяват националното знаме, съобщава ИТАР-ТАСС.

Демонстрантите настояват президентът Мохамед Морси да отмени указите, които издаде миналия месец и с които си даде извънредни пълномощия. Опозицията обяви, че държавният глава е отказал да отстъпи пред исканията им, сред които е и да отложи датата за референдума, който трябва да одобри или отхвърли новата конституция на страната.

Малко по-късно обаче вицепрезидентът Махмуд Меки заяви, че Морси може да отложи референдума.

По думите му той може да отсрочи датата на допитването (то трябва да се състои на 15 декември), ако опозицията гарантира, че няма да обжалва решението на основание на законовия текст, че референдумът трябва да се състои две седмици, след като поректът на конституцията е представен на президента, отбелязва BBC.

Президентският дворец е арена на непрестанни демонстрации, откакто Морси си даде допълнителна власт.

Сега държавният глава предложи на противниците си да проведат съвместни разговори в събота, но основното опозиционно движение – "Националният фронт аз спасение", отказа да участва. Другите две по-малки опозиционни групи също заявиха, че ще бойкотират срещата.

*Информацията е актуализирана в 21,50 часа.

Най-четени