Ден за размисъл в Гърция 16.06 | 15:09

Какъв изход от положението си ще избере Южната ни съседка?

От Вероника Стойновска

Изборите в Гърция представляват едно обикновено решение между придържането на страната към еврото и връщането й към драхмата, заяви лидерът на Консервативната партия на страната, цитиран от SkyNews.

Всички основни партии в неделя ще се опитват да привлекат повече гласоподаватели, като обещават да преговорят елементите на споразумението, подписано от ЕС, МВФ и ЕЦБ.

То предвижда съкращения на работни места, намаляване на заплатите и пенсиите. Меркирте са приложени към спасителните пакети на държавата, които се опитват да я измъкнат от състоянието й на рецесия в продължение на 5 години.

Ето четирите партии, които събраха най-много гласове на изминалите неуспешни гръцки избори и техните идеи, виждания и лидери:

Нова демокрация: консервативна дясна партия; лидер: Антонис Самарас, 61г.

Това е про-европейска бизнес партия, която обещава намаляване на данъците и увеличаване на пенсиите в страната. Тя е най-голямата гръцка партия, чиято цел е запазването на еврото като валутен курс и оставане в Еврозоната.

ПАСОК: социалистическа лява партия; лидер: Евангелос Венизелос, 55г.

Той обещава да няма уволнения на държавни служители. Целта е да се направи по-конкурентоспособна икономиката на страната. Това е партията, която беше на власт преди изборите и е отговорна за големите съкращения на социалните разходи.

"СИРИЗА" : радикална лява партия; лидер: Алексис Ципрас, 37г.

Партията е създадена от крайни комунисти и умерени социалисти и печели второ място на изборите на 6-ти май. Ципрас обещава да прекрати международното спасително споразумение на Гърция, ако неговата партия спечели.

"Златната зора": крайно дясна националистическа партия; лидер: Николас Михаполиакос, 55г.

Тази партия е против имиграцията, за връщането на старата валута на страната и против спасителните планове от ЕС. Тази партия често е сравнявана с българската "Атака".

Някои от другите партии, които са с по-малко гласове на първите избори от предходните четири са : Демократични леви; Независими гърци, Комунистическа партия и др.

Водещи

Най-четени