Десетки имигранти загинаха от жажда в Сахара 28.10 | 19:27

Нигерийците са пътували към Алжир

От Елица Елефтерова

Десетки имигранти от Нигер в Алжир загинаха от жажда в южната част на пустинята  Сахара, след като колата им се е повредила. За инцидента съобщават местните власти. Според полиция обаче от пътуващата група са оцелели 19 души, съобщава местното нигерийско издание Modern Ghana.

"Около 40 нигерийци, включително множество жени и деца, които са опитали да емигрират в Алжир ка загинали от жажда в средата на октомври", съобщава Риза Фелту, кмет на град Агадез, цитиран от AFP.

"Много от хората са били обявени за изчезнали, тъй като колата им е била открита преобърната в пустинята ", посочва той. "Пътници, минаващи през пустинята са съобщили, че са видели телата на 35 души, предимно жени и деца, които са лежали встрани от пътя ", посочва Абдурахман Маули, кмет на миньорския град Арлит.

Армията е открил телата на две жени и трима юноши, съобщава парамедик. Не са открити други тела. 19 оцелели са настанени в гр. Арлит, става ясно от полицията

Според Риза Фелту обаче, две превозни средства, превозващи "най-малко" 60 емигранти, са напуснали Арлит около 15-ти октомври към алжирския град Таманразет, намиращ се в сърцето на Сахара.

След като едно от превозните средства се е преобърнало, другият автомобил е продължил празен, оставяйки пътниците в пустинята. Автомобилът е отпътувал, за да намери резервни части и да ги върне за ремонт на пострадалия автомобил, обяснява кметът на град Агадез.

Имигрантите, не са разполагали с вода и са се разпръснали на малки групи в търсене на оазис, посочва Фелту. След дни на ходене, пет оцелели са достигнали в гр. Арлит и са привлекли вниманието на армията. Те обаче са пристигнали твърде късно на мястото на инцидента.

Водещи

Най-четени