Джихадист взе заложници в кафене в Сидни (ВИДЕО) 15.12 | 09:30

Част от заложниците успели да избягат, не се знае колко са останали вътре

От Беатрис Николoва

Въоръжен последовател на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) взе заложници в кафене в центъра на австралийския град Сидни. На излъчени от мястото на събитието телевизионни кадри се вижда черно-бяло знаме, това което развява ИД.

Петима от заложниците са успели да избягат, но в кафето все още има хора и не се знае точно колко са. Макар да няма официални данни, предполага се че в плен са взети няколко десетки души – около 10 служители на персонала и до 30 клиенти. 

Районът на кафенето е отцепен. На място са десетки въоръжени полицаи. Въздушното пространство над част от Сидни е затворено, като в района кръжат полицейски хеликоптери. Не работи и близката станция на метрото, работещите, в намиращото се наблизо посолство на САЩ, бяха евакуирани.

Премиерът Тони Абът свика Комитета за национална сигурност на извънредно заседание. Австралия е в повишена готовност за евентуални нападения от страна на радикализирани мюсюлмани, включително нейни граждани, които са се завърнали от конфликтни райони в Близкия изток. Властите повишиха терористичната заплаха и проведоха поредица привлекли общественото внимание операции в големи градове. 

По-рано премиерът Абът съобщи, че най-малко 70 австралийци се бият на страната на джихадистите в Сирия и Ирак, подпомагани от около 100 базирани в самата Австралия свои съмишленици.

Австралийската полиция съобщи, че са в ход преговори с въоръжения мъж,но той отказа да прави предположения за възможните му мотиви.

Водещи

Най-четени