Директорът на Apple дарява цялото си богатство за благотворителност 27.03 | 10:55

„Искам да бъда камъчето, което предизвиква вълната на промяната“, заяви Тим Кук

От Беатрис Николoва

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук ще дари цялото си богатство за благотворителност, съобщи самият той пред Fortune. 54-годишният СЕО мениджър на технологичния гигант смята да дари сумата от 785 млн. долара.

"Ще запазя пари единствено за колежа на 10-годишният ми племенник", заяви Кук.

Изданието изчислява, че нетното богатство на Тим Кук възлиза на около 120 милиона долара само от собствеността му на акции на Apple. Той притежава и ограничени акции на стойност 665 милиона долара, ако бъде упражнено правото им.

Fortune подчертава, че 54-годишният изпълнителен директор е поредният пример за ставащата все по-актуална тенденция милионери да даряват пари. Изданието подчертава, че преди Тим Кук, финансистът милиардер Уорън Бъфет насърчи много от богатите да дарят най-малко половината си богатство чрез Giving Pledge (благотворителна кампания, която насърчава милионерите в света да даряват част от богатството си. Основана е през 2010 г. от Уорън Бъфет и Бил Гектс), чиито списък съдържа имената на такива личности, като съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и Лари Елисън от Oracle Corp.

Тим Кук не е в списъка Giving Pledge, но е известен като филантроп, който не търси публичност. През последните години той говори все по-открито за защита на околната среда и гражданските права, а през последната година след като обяви официално, че е хомосексуалист, той стана активен борец за правата на хомосексуалистите и транссексуалните.

Изпълнителният директор на Apple ще дари средствата за борба с ХИВ/СПИН, за защита правата на човека, както и за реформиране на имиграционната система в САЩ.

През 2012 г. Тим Кук дари 50 млн. долара за нуждите на болниците в Станфордския университет в Калифорния. Също 50 млн. долара бяха дарени на международната благотворителна организация Product Red, специализирана в борбата срещу разпространението на ХИВ, туберкулоза и малария.

 

Водещи

Най-четени