До 2030 г. бедността в света ще бъде ликвидирана? 30.07 | 07:43

Това сочи годишният доклад на Националния съвет по разузнаване на САЩ

От Андриян Георгиев

Бедността в света на практика ще бъде елиминирана към 2030 г., което ще доведе до появата на средна класа от близо 2 млрд. души. Това сочи предварителен вариант на годишния доклад на Националния съвет по разузнаване на САЩ.

Ако сегашните тенденции се запазят, броят на хората по света, които днес живеят с по-малко от един долар на ден - близо 1 млрд. души, ще намалеят наполовина през следващите две десетилетия, обяви Кристофър Койм, директор на Националния съвет по разузнаване, цитиран от AP.

"Ще станем свидетели на разрастването на средната класа до близо 2 млрд. души. Дори ако през следващите няколко години се сбъднат някои от най-черните прогнози за икономическото развитие на света, към средната класа ще се присъединят неколкостотин милиона души", подчерта Койм.

Националният съвет по разузнаването анализира разузнавателна информация, получавана от всички разузнавателни агенции в САЩ.

Годишният доклад по проблемите на бедността в света ще бъде официално готов в края на годината, уточнява bTV. 

Разрастващата се средна гласа ще има ниско ниво на толерантност по отношение на авторитарните режими, при това ще разполага както с икономическите ресурси, така и с образователното равнище, необходими за успешно противопоставяне на тези режими, прогнозира още съветът.

"Управлението в страни с разрастваща се средна класа ще среща все повече проблеми. Хората от средната класа имат специфични за тях ценности и аспирации за повече индивидуална свобода. Те вече имат на разположение социални медии и други технологични инструменти, за да постигнат своите цели, в това число и да предизвикат сваляне на репресивни режими", се посочва в доклада.

При запазване на сегашните тенденции - жените, които получават високо образование, ще станат повече от мъжете. 

Едновременно с това се очертават и някои сериозни проблеми - търсенето на храни ще се увеличи с 50 на сто през следващите 18 години. Населението ще се увеличи от 7,1 млрд. на 8,3 млрд. души и 60 на сто ще живеят в градовете.

Хората от средната класа ще търсят и начин на хранене, съответстващ на положението им - т.е. ще се повиши търсенето на месо, а това означава, че ще има повече нужда и от вода, и от зърнени храни.

Като цяло към 2030 г. половината от населението на земята ще живее в райони, в които ще има проблеми със снабдяването с вода. За да се преодолее дефицитът на вода и храни, може да се разчита единствено на нови технологични постижения.

Икономическият растеж на азиатските икономики ще се запази. Според Националния съвет по разузнаването обаче увеличаването на средната възраст на работниците в Китай дава основание да се очаква, че начело по икономически растеж ще излязат страни като Индия, Виетнам и Индонезия, където трудът ще продължи да бъде по-евтин. 

Най-четени