Започнаха стрес тестовете за безопасност в АЕЦ "Козлодуй" 02.06 | 11:04

Това съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев

От Кремена Бедерева

Започнали са стрес тестовете в АЕЦ "Козлодуй" от 1 юни, така както гласи изискването на Европейската комисия.

Това заяви днес председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев при откриването на Международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" във Варна.

Въпреки че засега ЕК не изисква прилагането на такива тестове спрямо проекта АЕЦ "Белене", Цочев посочи, че АЯР е изискала от НЕК да бъде направен самостоятелен анализ върху безопасността на проекта съобразно тестовете, възложени от ЕК.

Конференцията ще акцентира върху нуждата от ядрена енергетика за България, а също и високото ниво на безопасност, което се залага в проекта "Белене", каза за БТА Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Булатом.

iNews припомня, че от 1 юни европейските атомни централи ще бъдат проверявани на три стъпки – от една страна самите оператори ще прегледат какви мерки вземат срещу няколко критични фактора. На второто ниво проверките ще бъдат оставени в ръцете на националните регулатори.

На третия етап проверките ще бъдат от страна на европейските регулатори – екипи от специалисти ще оценят дейностите на всички атомни централи в Европа. Европейските екипи ще бъдат от седем души - един представител на ЕК и шестима души от държава, членуваща в общността.

"Или с други думи Европа ще инспектира инспекторите", коментира на специална пресконференция в Брюксел комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер.

По негови думи изискванията в тестовете ще бъдат изготвени на базата на три фактора – природни катастрофи, човешки фактор и технически фактори.

Йотингер отхвърли появилите се съмнения, че стрес тестовете всъщност ще се окажат "кратък път" за закриване на атомните централи в Европа.

Андрей Стритър, председател на Европейската група на регулаторите по ядрена сигурност, коментира факторите, на базата, на които ще бъдат проверявани централите. Ще бъде направена оценка как ядрените централи се "държат" при природни катаклизми, но и също така и при трагична комбинация от няколко природни бедствия, каквото наблюдавахме в случая с Япония.

По отношение на човешкия фактор ще бъдат разгледани сценарии за възможни действия на хора, като например самолетна катастрофа или терористични атаки.

До есента ще стане ясно какви са заключенията от проверките, а ЕК ще изпрати докладите до Съвета на министрите до 10 декември.

Водещи

Най-четени