ЕК: Турция постигна значителен напредък по пътя за отпадане на визите 04.03 | 19:55

Югоизточната ни съседка се справя все по-добре с мигрантската криза, сочи доклад

От iNews.bg

Турция е постигнала значителен напредък по пътя за отпадане на визите, откакто се споразумя за сътрудничество по миграцията с ЕС през ноември. Това сочи доклад на Европейската комисия, представен днес, цититран от БНР.

Докладът идва в навечерието на втората среща на върха между лидерите на Евросъюза и турския премиер Ахмед Давудоглу идния понеделник, посветена на бежанската криза.

Едно от условията на турските управляващи, за да съдействат срещу трафика на мигранти към Европа, е ясната перспектива за либерализацията на визовия режим.

Днес стана ясно, че ЕС отпуска на Турция първите 95 милиона евро, за да се отговори на хуманитарните нужди на имигрантите.

 Решението на ЕС за финансова помощ става само дни преди ключовата среща между ЕС и Турция на 7 март, на която лидерите ще се опитат да се споразумеят с Анкара за спиране на потока бежанци към Европа през Егейско море.

След като през цялата 2015г. Брюксел отчиташе слаб напредък по критериите за отпадане на визите, сега в доклада се отбелязва промяна на ситуацията след споразумението през ноември за сътрудничество по миграцията.

Турция е подсилила граничното наблюдение, дала е разрешение за легална работа на сирийските бежанци и е подобрила системата за училищно образование на техните деца, констатира Еврокомисията.

Анкара е изпълнила и ангажимента за по-стриктни визови правила спрямо гражданите на държави от Третия свят, които са основен източник на нелегални имигранти.

Редица условия за безвизово пътуване в Евросъюза обаче все още не са изпълнени от турското правителство. Сред тях основно е прилагането на споразумението за реадмисия и приемане обратно на чужденците, дошли в Европа по незаконен начин, също така - сътрудничество с Европол и Евроюст,  правила за защита на личните данни, а турските паспорти трябва да съдържат пръстови отпечатъци по европейските стандарти.

 

От Турция се иска да съгласува законодателството си с международните конвенции за човешките права и дори да предприеме мерки за интеграция на ромите в страната. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова турските власти спешно да ускорят работата преди следващия доклад за визите през есента на тази година.

Водещи

Най-четени