ЕК предлага едностранно излизане от Шенген, но само за 5 дни 16.09 | 16:01

Комисията изготви мерки за укрепване на Шенгенското пространство

От Деляна Петкова

Държавите, членуващи в Шенгенското пространство, ще могат едностранно отново да въведат гранични проверки. Това може да стане при непредвидени извънредни ситуации, налагащи незабавни действия, се казва в законодателно предложение на Европейската комисия (ЕК).

Едностранното излизане от споразумението ще бъде за период от само 5 дни, след което ще трябва да бъде взето решение на равнище ЕС, ако е необходимо удължаване на този срок.

Идеята на ЕК е да укрепи Шенгенското пространство. Предвидени са още и по-добра координация между държавите и създаване на по-стабилна система за наблюдение и оценка на ниво ЕС. Тя ще следи за прилагането на Шенгенските правила.

От ЕК предлагат предварително обявени и внезапни проверки в дадена държава-членка от ръководени от Комисията екипи от експерти от други държави-членки и Frontex, които ще покажат как се прилагат на практика записаните на хартия правила.

В случай на сериозни пропуски, например ако дадена държава-членка не съумява да охранява по необходимия начин даден участък от външната граница на ЕС, могат да се предприемат мерки за подкрепа, включващи техническа и финансова помощ от Комисията, държавите-членки, Frontex или от други агенции като Европол или Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO), се казва още в предложението, публикувано на сайта на Комисията.

Предложението за промяна идва след разгорещени дебати по темата през лятото. Въпросът за едностранно излизане от споразумението стана актуален, след като няколко държави поискаха въвеждането на граничен контрол с Италия. Причината беше потокът от имигранти, идващ от Северна Африка.

Най-четени