ЕК не потвърди отказа от AstraZeneca и Johnson&Johnson 15.04 | 15:30

Държавите от ЕС сами определят кои ваксини и в какви количества да поръчат, посочи говорителят

От iNews.bg

Европейската комисия не потвърди днес съобщенията, че няма да преговаря за сключване на нови договори за доставки на ваксините против COVID, произвеждани от AstraZeneca и Johnson & Johnson (Janssen).

Събитията от последните месеци показват, че  ЕС разполага със сигурна ваксина - произвежданата от Pfizer/BioNTech , заяви говорител на ЕК. Тази ваксина се превърна в  гръбнак на европейската имунизационна кампания , затова обявихме, че започваме с този производител преговори за доставки в следващите две години, добави той.

По неговите думи  Pfizer/BioNTech явно успява да произведе сигурен препарат и да го достави навреме в необходимите количества.  Говорителят добави, че бъдещите преговори ще бъдат свързани с доставки на ваксини, изработени по същата технология.

Държавите от ЕС сами определят кои ваксини и в какви количества да поръчат, посочи говорителят. Той заяви, че очаква скоро ново становище от Европейската агенция по лекарствата за опасностите от ваксините на AstraZeneca и Johnson & Johnson (Janssen), за които  продължава проверката по случаи на образуване на кръвни съсиреци.

Водещи

Най-четени