ЕК плаши Румъния със санкции, спират ѝ фондовете 02.02 | 12:12

Размириците в северната ни съседка предизвикаха бурни дебати в европарламента

От iNews.bg

Размириците в Румъния заради спорните промени в наказателния кодекс предизвикаха бурни дебати и в Европейския парламент. Мнозинството от депутатите са силно разтревожени за събитията от последните дни. Заради случващите се неща в северната ни съседка е възможно тя да бъда санкционирана от съюза, като ѝ спрат фондовете.

Европейската народна партия (ЕНП)

"Членството в ЕС не се изразява единствено в получаването на европейски средства, то предвижда приемането и прилагането на европейските ценности. Задължително е корупцията да бъде преследвана. Въпреки че е суверенно, румънското правителство не може да прави, каквото му хрумне. Ако правителството не следва волята на народа, то не е демократично”, посочи парламентарната група.

Групата на социалистите и демократите

Според тях пък коментираха, че основни принципи са поставени под въпрос и когато са нарушени, ЕП трябва да вземе отношение. Тя защити виждането, че в Румъния трябва да бъдат изпратени наблюдатели.

Европейски реформатори и консерватори 

"Няма време за наблюдателна мисия, трябва да се отиде там още утре. Следващата жертва може да бъде националната антикорупционна служба”, посочиха от парламентарната група.

Либералите от АЛДЕ

"Не може да се опитваме да сменим румънското правителство под този претекст”, смятат пък либералите.

Групата на Европейската обединена левица

"Гражданите и медиите могат да спрат този процес”, коментираха от парламентарната група.

Групата "Европа на народите и свободата” пък критику ЕК, че не се е намесила при предходни скандални събития в Румъния, особено след последните избори. Затова членовете ѝ определиха последните събития като "драматичен момент” за Румъния. Не е времето сега хората от улиците да свалят правителството, може да има непредсказуеми последици.

Водещи

Най-четени