ЕП спира преговорите за присъединяване на Турция към ЕС 14.03 | 09:29

Основните права на гражданите продължават да се потъпкват, смятат евродепутатите

От iNews

Евродепутатите гласуваха за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. 370 депутати подкрепиха решението, 109 гласуваха против, а 143-ма се въздържаха, съобщи пресслужбата на ЕП. 

В резолюцията се посочва, че въпреки отмененото извънредно положение в страната м.г. след неуспешния опит за преврат от 2016 г., президентът е получил твърде много власт, а свободата на словото и основните права на гражданите продължават да се потъпкват. Евродепутатите изразиха особена загриженост за ограничаването на гражданското общество в страната, доказателство за което е големият брой журналисти и правозащитници, които са в затвора.

Заради ситуацията с човешките права и ограниченията в новата турска конституция ЕП препоръчва прекратяване на преговорите за членство на Турция. В резолюцията се настоява за увеличаване на подкрепата за гражданското общество. Документът отчита и ролята на Турция в усилията на Европа да се справи с бежанската криза.

"Ако ЕС възприема сериозно собствените си ценности, не може да има друго решение освен прекратяване на преговорите за интеграция на Турция в ЕС", заяви докладчикът Кати Пири (СиД, Холандия).

Водещи