ЕС започва преговори за присъединяване с Черна гора 12.10 | 13:04

Статут на страна-кандидат очаква да получи и Сърбия

От Петя Михайлова

Европейската комисия препоръча на Евросъюза да започне присъединителни преговори с бившата югославска република Черна гора, след като разговорите миналата година бяха отложени заради корупцията и организираната престъпност в страната, съобщава РИА Новости.

Очаква се днес (12 октомври) еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле да представи доклад за разширяването на съюза. В документа ще бъде дадена оценка за напредъка в страните от бивша Югославия, претендиращи за членство в ЕС. 

Относно Черна гора, която е малка държава с под милион души население, Комисията ще приветства напредъка на страната, но и ще наблегне, че Подгорица трябва да проведе повече реформи на съдебната си система.

Главното внимание на експертите в момента е насочено към Сърбия, която разчита да получи статут на страна-кандидат, въпреки изострената обстановка в Косово и провала на диалога с Прищина.

Присъединителните преговори покриват над 30 "глави" и целят да докажат на Брюксел, че системите в страните-кандидати за членство съответстват и отговарят на европейските правила и стандарти.

Водещи

Най-четени