Сърбия няма да признае Косово заради членство в ЕС 11.10 | 09:59

Това заяви сръбският вицепремиер Ивица Дачич

От Петя Михайлова

Сърбия не е готова фактически да признае независимостта на Косово заради членство в ЕС.

Това заяви в интервю за руския телевизионен канал Russia Today сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич.

"Мисля, че на всички е ясно, че заради влизането в ЕС Сърбия няма да навреди на националните си интереси. Сърбия може да води преговори с ЕС, както другите страни, за икономическите квоти, политическата система, правосъдието, борбата с престъпността, риболова, за това, за което и Норвегия води преговори. Но не може да има преговор за части от нашата територия”, заяви Дачич, цитиран от Интерфакс.

Новата криза в отношенията между Белград и Прищина започна с решението на косовските власти да изпратят спецчасти, за да овладеят административните пунктове по границата със Сърбия, с цел да гарантират изпълнението на решението за спиране на вноса на сръбски стоки. Заради това единият от двата пункта беше подпален, а сърбите издигнаха барикади по пътищата и заявиха, че няма да допуснат косовски митнически служители в района. 

ЕК иска да предложи на Сърбия статут на страна-кандидат през октомври, но ще препоръча преговорите за членство да се отложат до подобряването на отношенията на Белград с Прищина.

Водещи

Най-четени