ЕС и Русия - доколко големи са различията? 04.06 | 11:30

Путин не отстъпва за Сирия, ЕС иска политически реформи от Кремъл

От Ивайло Ачев

Владимир Путин не е готов да отстъпи и на сантиметър по темата "Сирия" преди провеждането на срещите от днешния втори ден от двустранната среща на високо ниво между ЕС и Русия, пише Euobserver.

Още преди вчерашния първи ден на събитието Путин заяви, че не може да става и дума за вдигане на руското вето и съответно решение от Съвета за сигурност на ООН за икономически санкции и военна операция срещу Сирия.

Путин обяви, че жертвите в Сирия са изцяло по вина на опозиционните сили и отрече, че Русия продава оръжия на Дамаск.

"Не продаваме оръжия, с които могат да бъдат отнемани невинни човешки животи. Вие преброихте ли колко живота са отнети от опозицията в Сирия? И там става въпрос за хиляди хора. Целта ни е да бъде постигнат дълготраен и устойчив мир", каза Путин.

Путин не пропусна и да критикува като цяло военния подход на Запада, визирайки непряко разширението на американския ракетен щит.

По отношение директно на връзките с ЕС Путин иска да придума Брюксел да не затяга твърде много нещата в енергийния сектор, тъй като това ще се отрази пряко на "Газпром". Освен това руският президент търси и европейското одобрение на "Южен поток", както и да има преосмисляне на намалението на вредните емисии газове, което ЕС иска от авиационния сектор.

От своя страна Брюксел, в лицето на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, иска да е наясно дали Русия ще спазва ангажимента за модернизация, какви са намеренията на Кремъл за ново споразумение за партньорство ЕС – Русия и каква е руската визия за ЕС като цяло.

Особено по отношение на руско-европейската схема за модернизация, която е инициатива на Барозу и представлява по същество размяна на европейски технологии за политически реформи в ЕС, Брюксел иска да е наясно какво става и защо по времето на Дмитрий Медведев като президент на Русия не са направени никакви съществени реформи.

Водещи

Най-четени