ЕС и САЩ продължават преговорите за ТПТИ, отсече Юнкер 04.09 | 11:25

Правителствата на Франция и Германия оспориха предполагаемите положителни ефекти от трансатлантическия търговски договор

От iNews.bg

Преговорите между САЩ и Евросъюза за сключване на споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) ще продължат. Това увери в изказване на срещата на върха на Г-20 в китайския град Ханчжоу председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Брюксел ще продължи да преговаря със САЩ за ТПТИ в съответствие с получения мандат от съвета на министрите на ЕС, заяви Юнкер. Това споразумение ще има положителен ефект за икономиката и заетостта, каза той, макар френското и германското правителство вече да оспориха това.

В края на август Франция обяви, че не е готова да сключи споразумение за ТПТИ преди края на годината, каквото е желанието на американския президент Барак Обама, надяващ се по този начин да приключи мандата си в Белия дом.

Жан-Клод Юнкер защити решението на Евросъюза Епъл да възстанови на Ирландия 13 милиарда евро за използвани от компанията неправомерни данъчни облекчения, дадени от Дъблин. Това решение се основава на фактите, то не е насочено срещу САЩ, подчерта председателят на Европейската комисия.

Водещи

Най-четени