ЕС ожесточи санкциите към Иран 11.03 | 13:07

Действието им е удължено и с още 12 месеца

От Елена Коцева

От 13 март, след официалната им публикация, влизат в сила нови, ожесточени санкции спрямо Иран, наложени от Европейския съюз.

На заседание в Брюксел днес Комисията по външна политика на ЕС прие решение да продължи действието на санкциите с още година и да засили самите ограничения на Техеран.

"Съветът на ЕС продължи с 12 месеца действието на ограничителните мерки като отговор на сериозното нарушаване на правата на човека в Иран", се посочва в съобщение на пресслужбата на Съвета.

Освен това черният списък с високопоставени длъжностни лица, на които е забранен достъп до ЕС и са им запорирани активи, е увеличен с още 9 имена. Така общото число на поставените под възбрана достига 87 души.

Също така ЕС е взел решение да замрази активите на територията на ЕС на една от иранските компании, която "има сериозно отношение по неспазването на човешките права в страната". Името на компанията обаче не се посочва в съобщението.

Миналата година страните от Европейския съюз въведоха ембарго над износа на ирански нефт и нефтени продукти, което е в сила от 1 юли. САЩ, Израел и редица други западни страни подозират Иран в разработката на ядрено оръжие под прикритието на програма за използване на ядрена енергия за граждански цели.

Техеран отрича в продължение на години вече всички обвинения, като заявява, че ядрените разработки са насочени единствено и само за удовлетворяване на нуждите на страната от електроенергия.

Едновременно с това неведнъж Иран прогонва или просто не допуска инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до ядрените си обекти.

Миналата седмица в Алмати, Казахстан, се състоя и поредният кръг от преговори между представители на международната общност (специалната комисия, наречена Шесторката към Съвета за сигурност на ООН) и Иран. Срещата започна броени дни, след като Иран обяви, че изгражда нови центрофуги за обогатяване на уран в обекта Натанз. Преговорите завършиха без видим резултат, освен договарянето на следващата дата за нова среща в средата на април месец.

Към момента по отношение на Иран действат четири резолюции със санкции, три от тях са приети от Съвета за сигурност на ООН и още една, която е приета в едностранен порядък от редица страни и организации.

Всички резолюции настояват Техеран да осигури прозрачност на ядрените си програми, да сътрудничи с МААЕ и да докаже мирния характер на разработките си. 

Водещи

Най-четени