ЕС спира преговорите с Русия за отпадане на визите 06.03 | 21:03

Киев инициира разпускане на кримския парламент

От Мая Александрова

ЕС и САЩ се присъединиха към правителството на Украйна, обявявайки за незаконен хода на Крим да свика референдум, след който регионът да се присъеди към Русия, предаде ВВС. На извънредния Европейски съвет в Брюксел ЕС заплаши Русия със сериозни санкции, ако не съдейства за деескалация на кризата.

Кримските депутати вече насрочиха 16 март като дата за референдума.

В навечерието на свалянето на проруския президент Виктор Янукович руските войски превзеха контрола в Крим, чието население е предимно с етнически руснаци. Кримският парламент обяви, че е твърдо решен да влезе в състава на Руската федерация. Дори самият руски президент е Владимир Путин е бил помолен да се започне процедурата по присъединяване на територията с всички права и закони на Руската федерация.

По-рано днес, преди срещата на върха в Брюксел, някои страни от ЕС, начело с Германия, заявиха, че предпочитат посредничество и диалог с Русия, в опит да се намери решение на кризата, отколкото каквито и да било по-строги мерки. Ходът на кримските депутати обаче беше определен от ЕС като незаконен.

На пресконференция след разговорите, германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой заявиха, че референдумът в Крим е в противоречие с украинската конституция.

От ЕС заявиха, че спират преговорите с Москва за облекчаване на визовия режим. Взето е решение също, ако Русия не направи ход за овладяване на кризата, за допълнителни мерки, като забрана за пътуване, замразяване на активи и отмяната на срещата на върха ЕС - Русия.

В същото време стана ясно, че Киев инициира разпускане на кримския парламент. Това съобщи и.д. президент на Украйна Александър Турчинов, цитиран от украинската информационна агенция УНiАН.

"Ние ще защитим неприкосновеността на нашата територия. Ще защитим суверенитета на нашата страна. Правителството на Украйна определи като противоконтитуционен референдумът, който готви Крим на 16 март.

Най-четени