ЕС ще наложи забрана на вноса на газ от Иран 15.10 | 14:04

Новите санкции са заради липсата на напредък в диалога за ядрената програма на Техеран

От Владислав Рашков

Европейският съюз ще въведе нов пакет от санкции за Иран заради продължаващата ядрена програма на страната, предаде BBC.

След срещата на външните министри на страните от съюза в Люксембург беше договорено, че новите мерки за натиск ще се фокусират върху рестрикции към иранските банки както и вноса и износа на газ на ислямската република.

Дипломатите уточниха, че новите действия на Брюксел забраняват финансовите транзакции между ирански и европейски банки. Предвиждат се изключения, към които спадат хуманитарната помощ, храна и медицински продукти.

За целта европейските производители ще трябва да кандидатстват и чрез одобрения ще могат да осъществяват търговия и доставка на определени стоки.

На европейските компании ще бъде забранено да изнасят алуминий и графит, които могат да бъдат използвани за направата на ядрени бойни глави.

Забранява се и вносът на природен газ от Иран, което допълнително укрепва петролното ембарго на ЕС, влязло в сила в началото на юли 2012.

Анализатори вече отбелязват, че санкциите на САЩ, ЕС и Съвета за сигурност на ООН са причинили сериозни щети на икономиката на близкоизточната страна.

В началото на октомври рестрикциите доведоха до рекордни спадове на риала спрямо долара. Според някои оценки загубите са достигнали 80% от стойността на валутата от началото на годината. Обезценяването ѝ доведе до протести в Техеран.

Външният министър на Великобритания Уилям Хаг каза, че санкциите за режима ще продължат, освен ако страните от P5+1 не направят крачка напред в решаването на конфликта. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че все още има място за диалог.

Страните от P5+1 призоваха Иран да спре да обогатява уран над 20%. Режимът настоява, че това обогатяване е необходимо за медицинските цели на страната.

Водещи

Най-четени