ЕСПЧ: Рсия е отговорна за смъртта на Литвиненко 21.09 | 16:28

Бившият шпионин почина, след като изненадващо се разболя и бе хоспитализиран в началото на месец ноември 2006 г.

От iNews

Европейският съд за правата на човека категорично посочи - Русия е отговорна за убийството на бившия шпионин Александър Литвиненко.

Литвиненко почина след като изненадващо се разболя и бе хоспитализиран в началото на месец ноември 2006 г. Издъхна три седмици след като бе приет в лечебно заведение от радиационно отравяне с редкия и силно токсичен радиоактивен изотоп полоний - 210. Литвиненко е свързан с ФСБ и публично обвини Кремъл за своето отравяне. Това предизвика и широк обществен отзвук. 

Според ЕСПЧ покушението е било извършено от руските граждани Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун. Съдът смята, че има сериозни основания да се счита, че те са действали по нареждане на руските власти.

Делото в Европейския съд за правата на човека бе заведено от съпругата на Литвиненко, която поиска 3.5 милиона евро като компенсация за убийството му. Тя посочи, че убийството на съпруга й е било наредено лично от Владимир Путин. Марина Литвиненко поиска още от съдиите в Страсбург да излязат със становище относно значението на целия модел от напълно умишлени убийства и опити за покушения, извършени от руски агенти в цяла Европа и Близкия Изток. Сред изброените атаки са отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. в Солсбъри и последвалата смърт на Даун Стърджис.

Водещи

Най-четени