Европа дава още 50 млн. евро помощи за Сирия 07.09 | 15:35

2,5 млн. сирийци вече се нуждаят от хуманитарна помощ, като всеки трети няма достъп до храна

От Георги Георгиев

Европейската комисия ще отпусне нови 50 милиона евро хуманитарна помощ за Сирия. Така финансовата подкрепа, осигурена от нея и страните-членки на Евросъюза, ще достигне 200 милиона евро, информира БНР.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева призова и другите донори за още помощи за жертвите на гражданската война там и отново апелира към режима да спазва международното законодателство.

"Условията в Сирия стават от лоши по-лоши – 2,5 млн. сирийци имат нужда от хуманитарна помощ, един от всеки трима, които спешно се нуждаят от храна, не може да я получи, а половината от здравните заведения в страната вече не работят", каза комисар Георгиева.

"Трябва да имаме предвид, че докато тази трагедия изисква политическо решение, в отсъствието на такова първата ни грижа трябва да е да намалим страданията, на които са подложени обикновените сирийски граждани, и да предотвратим разрастване на кризата към съседните страни", подчерта още тя.

Отпуснатата днес допълнителна помощ ще е за спешни медицински грижи, подслон, храна и вода за 1,5 млн. души в Сирия, както и за бежанците в Ливан, Турция и Йордания, които вече са близо 200 хиляди. Броят им се удвоява на всеки 2 месеца, отбеляза Кристалина Георгиева.

Тя за пореден път припомни на режима в Дамаск, че международното право при военни действия му забранява да убива и измъчва пленници, както и да атакува цивилни граждани, линейки, здравни заведения и хуманитарни лица и съоръжения.

Около 3000 са хуманитарните работници в Сирия в момента. Осем от тях са загинали от началото на конфликта там. Последната жертва е от вчера, съобщи българският еврокомисар.

И днешният ден беше белязан с атентат в Сирия. Мотоциклет, снабден с взривно устройство, беше взривен на изхода от джамия в Дамаск след петъчната молитва. Петима са убити, има и ранени, предаде AFP, като се позова на сирийската телевизия.

Водещи

Най-четени