Повечето нуждаещи се от хуманитарна помощ в Сирия нямат достъп до нея 01.09 | 15:35

Според еврокомисар Кристалина Георгиева сирийското правителство продължава да създава трудности в работата на хуманитарните работници

От Елена Кирилова

Две трети от нуждаещите се от хуманитарна помощ в Сирия нямат достъп до нея, тъй като сирийското правителство ограничава броя на хуманитарните работници, разкри еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева пред БНР.

Около 3 млн. души се нуждаят от помощ в Сирия, но едва 1 млн. са получили такава.

Към момента в страната има около 1100 хуманитарни работници и повечето от тях са сирийци. Международните хуманитарни работници са 80 души.

Георгиева подчерта, че сирийското правителство създава трудности за работата им и бави даването на визи.

Според еврокомисаря има случаи на отвлечени и дори на убити хуманитарни работници.

От Международния комитет и Червения кръст настояват сраженията да бъдат спирани поне веднъж седмично за хуманитарна пауза. В това време ще се оказва помощ на пострадалите, така че хората, които желаят, да могат да напуснат града.

Кристалина Георгиева завеи, че за международната общност е изключително важно да застане на страната на международното хуманитарно правио и да каже на двете страни, че имат задължения. Тези задължения са свързани с това да не се стреля по цивилни и хуманитарни работници, като на последните да се осигурява достъп.

Взетото от Съвета за сигурност на ООН решение за обсъждане на хуманитарната ситуация в Сирия е положително според еврокомисарят.

"Този конфликт все някога ще приключи. Колкото повече кръв се пролее, толкова по-дълго ще зарастват раните”, предупреди Георгиева.

По думите й в момента броят на бежанците е над 220 хил. души. Проблемът е, че вътре в Сирия няма места, на които хората да бъдат в безопасност. Това предизвиква голяма вълна от бежанци.

Най-голям брой от тях е отишъл в Турция. Там се намират над 75 хил. души, но положението не е по-леко и в Ливан и Йордания.

Георгиева обясни, че се надява Турция да остави границата си отворена за хората, които се нуждаят от безопасно място.

Водещи

Най-четени