Европа и Азия обсъдиха проблеми от глобален мащаб 07.06 | 11:26

Двудневна среща на 46 европейски и азиатски страни се проведе в Будапеща

От Ивайло Ачев

От пиратството в Аденския залив и тероризма в световен мащаб до ядрената безопасност и търговията – толкова широк спектър от теми бяха дискутирани по време на срещата на представители от 46 държави от Азия и Европа, която се проведе вчера и днес (06.06-07.06.11) в Будапеща, предаде АФП.

По време на първия ден основна тема на обсъждания стана липсата на храна и вода, както и на електричество, за някои региони на планетата. Подробно бяха разгледани действията на Япония след земетресението на 11 март, добрите практики и пропуските, които японските власти са допуснали.

"В момента в световен мащаб има повече търсене на храна, отколкото е възможно да бъде доставена навреме. Трябва да намерим начин да решим този проблем, иначе рискуваме нови кризи", коментира австралийският външен министър Кевин Ръд.

Други интересни теми, които бяха коментирани по време на срещата, са локалните военни конфликти в Азия и Африка. Афганистан и Северна Корея са проблемът за Азия, докато конфликта в Либия и напрежението в Сирия безпокоят Европа.

През миналия месец Япония официално започна работа с Европейския съюз за сключване на споразумение за свободна търговия. Примерът на Страната на изгряващото слънце може да бъде последван и от Индия, стана ясно по време на срещата.

Водещи

Най-четени