Европарламентът ще гласува новата ЕК 27.11 | 10:01

Това е последната крачка преди назначаването на екипа на Фон дер Лайен

От iNews.bg

Европейският парламент ще гласува в 13:00 часа българско време на пленарно заседание в Страсбург състава на новата Европейска комисия поименно и с обикновено мнозинство, съобщава БНР. 

В 10:00 часа новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен ще представи своя екип, след което в пленарната зала ще има дебат.  Когато той приключи, всяка политическа група ще проведе кратка среща, за да обсъди как ще гласува. Преди вота лидерите на политическите групи ще направят изказвания.

Новата комисия започва мандата си без британски еврокомисар след отказа на премиера Борис Джонсън да номинира кандидатура на Обединеното кралство, мотивирайки се с извънредните избори. Три страни - Унгария, Румъния и Франция пък трябваше да представят нови кандидати, след като унгарецът Ласло Трочани и румънката Рована Плумб бяха уличени в конфликт на интереси, а французойката Силви Гулар не бе одобрена от парламентарните комисии по индустрия и вътрешен пазар след второ изслушване.

В понеделник новият състав на Европейската комисия получи зелена светлина от Съвета на ЕС. Запознати твърдят, че новата Комисия няма да взема ключови решения по каквито и да било въпроси, докато не бъде изяснен въпросът с британския комисар, тъй като може да бъде уязвима юридически.

Водещи

Най-четени