Европейската криза - най-лошото е зад гърба ни 22.10 | 17:53

Кризата била като гюлле, висящо над пазарите, което е спряло да се клати

От Ралица Стоянова

Дълговата криза в еврозоната вече не представлява непосредствена опасност, която да държи инвеститорите нащрек за следващ срив на пазарите, смятат стратези, цитирани от MarketWatch. 

"Кризата беше като гюлле, висящо над пазарите, което в момента спря да се клати", заяви икономистът от Miller Tabak&Co Андрю Уилксън.

Докато дълговите проблеми на Европа все още са способни да доведат до извънреден хаос, инвеститорите се обединяват около гледната точка, че усилията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и правителствата от еврозоната са ограничили кризата, що се отнасят до непосредствените тревоги на инвеститорите, смята Уилксън.

Доходността по испанските и италианските облигации се вдигнаха от най-ниските кризисни нива, пише Econ.bg. Това стана след изявлението на председателя на ЕЦБ Марио Драги, че ще направи "всичко, което е необходимо", за да спаси еврото.

"Ние сме на път да решим проблемите, които твърде дълго парализираха еврозоната и я направиха уязвима", заяви френският президент Франсоа Оланд. По думите му "най-лошото е зад гърба ни".

Може обаче да се окаже, че изказването му е леко прибързано на фона на дългите преговори, които се очакват във връзка с формирането на европейски банков съюз и разширяването на правомощията на ЕЦБ за надзор върху банковата система.

Освен това до декември европейските лидери трябва да се споразумеят за бюджета на ЕС за следващите седем години, докато се опитват да поддържат Гърция и да се справят с продължаваща несигурност на Испания. 

Водещи

Най-четени