Европейските депутати обсъждат подслушването у нас 15.02 | 07:30

Въпроси са задали български евродепутати

От Елена Коцева

Скандалът с подслушванията и записите на телефонни разговори у нас тази вечер ще бъде обект на дискусии в Европейския Парламент.

В Страсбург, където в момента се провежда месечната сесия на Европарламента. В информационния бюлетин се посочва, че ЕК ще направи изявление в пленарната зала по този въпрос, след което ще се премине към дебат. Комисията е получила въпроси с искане за устен отговор, внесени от името на АЛДЕ и на С&Д.

Темата с подслушванията и СРС-тата в България стана част от дневния ред на Европейския Парламент, след като двама български евродепутати – Станимир Илчев от НДСВ и Илияна Йотова от БСП, изпратиха официални запитвания до Европейската Комисия. Въпросите им са насочени към това дали зачестилите подслушвания в България не са в нарушение на основни човешки права.

Процедурата предвижда представител на Комисията да отговори в пленарната зала, а евродепутатите от всяка политическа група да могат да се изкажат по темата в рамките на предварително определено време. Не е предвидено изслушване на представител на българското правителство.

Водещи

Най-четени