Европейският съд отряза Унгария и Словакия да връщат бежанците 06.09 | 14:46

Квотите за разпределение на мигрантите остават, решиха магистратите

От iNews.bg

Съдът на Евросъюза в Люксембург отхвърли иска на Будапеща и Братислава срещу квотната схема на Брюксел за задължителен прием на мигранти, пристигнали в общността през Гърция и Италия. Европейският съд се произнесе, че "отхвърля жалбите, подадени от Словакия и Унгария срещу временния механизъм за задължително разселване на търсещи убежище лица, предаде БГНЕС.

Механизмът всъщност помага на Гърция и Италия да се справят с последиците от миграционната криза от 2015 и е пропорционален”, се казва в решението на съда. През есента на 2015 държавите от ЕС решиха на тяхна територия да бъдат разселени 160 000 бежанци, които тогава бяха в Гърция и Италия. Квотите за разпределение бяха пропорционални на населението на отделните страни. Унгария се обяви срещу това решение, но Европейската комисия я задължи да приеме 1 300 мигранти.

В момента срещу миграционните квоти се обявяват страните от "Вишеградската четворка” – Унгария, Полша, Чехия и Словакия. Унгария и Словакия подадоха иск в Европейския съд с настояване за отмяна на решението на Съвета на вътрешните министри от ЕС от 2015 за задължителните квоти за разпределение на бежанците. През 2015-16 беше пикът в миграционната криза. През този период в Европа пристигнаха 2,5 млн. мигранти. Това е рекорд в историята на ЕС.

Водещи

Най-четени