Ердоган заяви, че притискат страната му заради арменския геноцид и тероризма 28.12 | 10:21

Той смята, че някои се боят от икономическата мощ на Турция

От Филипа Тодева

Онези, които са обезпокоени от икономическата мощ, политическото и дипломатическо влияние и силата на Турция, които нарастват стабилно с всеки изминал ден, се опитват да притиснат Турция по различни начини и с различни способи. Това заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, съобщи в. "Хюриет", цитиран от БТА.

Според него, събитията от 1915 г. (масовото избиване на арменци през) и тероризмът се използват като средство за притискане на Турция. Неговият коментар дойде само ден след като турски хакери нападнаха личните сайтове на френски политици, работили по разработването и приемането на закона за криминализиране на отричане и оспорване на геноцидите във Франция. Този закон третира също и Арменския геноцид. Вследствие на приемането му, отношенията между Франция и Турция се влошиха. Турция вече отзова посланика си от Париж.

Ердоган изтъкна значението на историята и науката за изясняване на фактите вместо използването на популистка и агресивна реторика. "Това, което ние трябва да направим по въпросите, засягащи събитията през 1915 г. и тероризма, използвани като средство за притискане на Турция, е да приложим науката, познанието и опита," изтъкна Ердоган. 

 

Водещи

Най-четени