Ердоган иска турския парламент да се заеме с връщането на смъртните присъди 24.12 | 15:20

Нито Джордж, нито Ханс, могат да ни се месят, решаваме ние, категоричен бе той

От iNews.bg

Опитът за преврат от 15 юли изведе на преден план дискусията за смъртното наказание, въпросът трябва да влезе в дневния ред на парламента. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган и припомни готовността си да одобри подобно решение. По време на откриване на нови корпуси на Института за социално осигуряване в Истанбул той подчерта, че не държавата инициира връщането на екзекуциите за престъпниците, а това е волята на народа, с която парламентът е длъжен да се съобрази, предаде БГНЕС.

"Престъпленията срещу държавата не могат да бъдат помилвани. Само децата и съпрузите могат да прощават, никой друг няма такова право, нито пък да диктува решенията им, Джордж или Ханс нямат право да се намесват или да коментират. Да си гледат работата, в две от три държави по света има смъртни присъди. Какво от това, че в ЕС няма, може и да няма. Може ли да се синхронизира онова, което е в Европа с това, което е у нас, не може, не става", заяви Ердоган. Той се обърна към критиците на военните операции на Турция в Сирия и ги нарече глухи слепци, неразбиращи каузата.

"Родината ни е отвоювана с кръвта на мъчениците. Ние няма да позволим изграждането на нова държава в Северна Сирия. Свободната сирийска армия не е терористична организация, а опозиция. След 20 януари Америка ще има ново управление, с него ще направим анализ и оценка на региона", посочи президентът. Той уточни, че до момента от Алепо са изведени 45 000 местни жители и ако се налага, те ще бъдат приети в Турция, а следващата цел са Мунбич и Ракка.

Водещи

Най-четени