Ердоган се завръща на фона на нестихващите демонстрации 06.06 | 09:26

Според него протестите в Турция са недемократични

От Елена Кирилова

Премиерът Реджеп Ердоган ще се върне в Турция, тъй като масовите протести срещу неговото правителство продължават, предаде BBC.

Той приключи тридневната си обиколка в Северна Африка, а междувременно демонстрациите ескалираха. Докато положението в Истанбул взе да се успокоява, то в Анкара ситуацията се нажежи.

От своя страна Ердоган нарече протестите недемократични, въпреки че неговият заместник се извини за полицейското насилие.

На 5 юни турските граждани излязоха на протест за шести пореден ден. Те призоваха началниците на полицията в протестиращите градове да се оттеглят.

В Анкара полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне събралото се множество. Малко преди това протестиращите издигнаха барикади и ги подпалиха в града.

Най-малко трима души са загинали при безредиците, а хиляди са ранените от началото на протестите.

Освобождаването на началниците на полицията е само едно от исканията на гражданите към вицепремиера Бюлент Арънч. Сред другите изисквания на множеството е да спре използването на сълзотворен газ. Те настояват и за освобождаването на задържаните протестиращи.

Хиляди стачкуващи работници се присъединиха към демонстрациите, издигайки лозунга "Този народ няма да се поддаде".

Водещи

Най-четени